085 902 68 28 mail@safety.nl

 

 

Safety.nl ondersteunt BAM Infra op dit project met de dagelijkse zorg voor arbeidsveiligheid en risicobeheersing.

BAM Infra Nederland legt deel 380kv traject Eemshaven-Vierverlaten aan voor TenneT

TenneT heeft de civiele werkzaamheden voor de aanleg van de 380 kV-hoogspanningsverbinding ten westen van het Boterdiep van Vierverlaten tot aan Bedum gegund aan BAM Infra Nederland. De opdracht omvat het aanleggen van werkwegen, werkterreinen en mastfundaties voor de hoogspanningsmasten en het cultuurtechnisch herstel van gronden na ingebruikname van de hoogspanningsverbinding. De eerste werkzaamheden starten naar verwachting in maart 2020.

Eemshaven-Vierverlaten 380 kV

De 380 kV-verbinding is van groot belang voor het elektriciteitstransport vanaf energiehaven Eemshaven. In de Eemshaven staan meerdere energiecentrales en zijn aansluitingen aanwezig of gepland van zonne- en windparken, op land en op zee. Ook heeft TenneT hier hoogspanningsverbindingen met Noorwegen en Denemarken (in gebruik sinds augustus 2019) aangesloten. Deze voorzieningen en aanlandingspunten noodzaken tot het vergroten van de transportcapaciteit naar het Nederlandse hoogspanningsnet.

Gesplitst

BAM Infra verzorgt het traject ten westen van het Boterdiep (van Vierverlaten tot aan Bedum) en het consortium Mobilis/Strukton Civiel ten oosten hiervan (het traject van Bedum tot Eemshaven). De aanleg van de 40 kilometer lange 380 kV-verbinding tussen de hoogspanningsstations Eemshaven Oudeschip en Vierverlaten (bij Westpoort Groningen) start in het voorjaar van 2020. Na ingebruikname (verwacht in 2023) vervangt de 380 kV-verbinding de bestaande 220 kV-verbinding op dit traject. Het combineren met een deel van de regionale 110 kV-verbinding tussen Winsum (vanaf Brillerij) en Vierverlaten maakt 10 kilometer van die verbinding overbodig. Totaal zal 50 kilometer bestaande hoogspanningsvering worden afgebroken, dat zijn 163 masten.